Dostupni linkovi

Sarajevo: Predstavljen izvještaj o organiziranom kriminalu


Istraživačica Sheelagh Brady objavila je sveobuhvatan izvještaj o organiziranom kriminalu u BiH, koji obuhvaća razdoblje od prije rata do danas.

Ovaj izvještaj, pod nazivom "Tihi rat koji iz zasjede vode bezubi tigrovi ili rat koji još nije vođen?", je prvi ove vrste i cilj mu je ponukati mnoge da preispitaju svoje stavove prema organiziranom kriminalu.

Autorica u izvještaju, između ostalog, navodi kako je organizirani kriminal u BiH postojao i prije rata i nije nastao kao njegov nusproizvod, ali i ističe kako su ratni uvjeti stvorili mogućnosti za njegovo cvjetanje, dok je postratno okruženje učinilo vrlo malo kako bi se zaustavile kriminalne aktivnosti.

Izvještaj je potvrdio postojanje sprege između organiziranog kriminala i pojedinih političara. Ona naglašava kako se čini da nivo organiziranog kriminala u BiH nije mnogo viši od onog u susjednim zemljama, ali je i napomenula kako su točne informacije o organiziranim kriminalnim grupama najblaže rečeno zamagljene, što ostavlja prostor za manipulaciju.
XS
SM
MD
LG