Dostupni linkovi

Mediji: Iz Srbije u RS godišnje ode hiljadu sumnjivih diploma


Iz Srbije u RS svake godine ode najmanje 1.000 lažnih ili bar krajnje sumnjivih diploma, piše Press.

To je, kako dodaje taj list, isplivalo na površinu, nakon afere u Republici Srpskoj, u čijem je epicentru Fakultet za uslužni biznis iz Sremske Kamenice (FABUS), koji je deo novosadskog Univerziteta Edukons.

Mediji u RS nastavili su da se bave činjenicom da veliki broj tamošnjih državnih funkcionera ima sumnjive diplome iz Srbije. Kako se navodi, ispostava novosadskog fakulteta bila je registrovana u Grudama, na adresi svadbenog salona "Otok" i u jednom hotelu u Kupresu.

"Danas nema tragova da je taj fakultet postojao, a kao podružnica bio je registrovan u Grudama i Kupresu. Fakultet je zatvoren 2006, a najveći broj diploma izdat je tokom 2002, 2003. i 2004", rekla je Gordana Cikojević, bivši ministar prosvete u vladi Hercegbosanske županije.

Upravo tih godina, pišu "Nezavisne novine", na Fakultetu za uslužni biznis diplomirali su Mile Banika, kandidat za glavnog revizora RS, i bivši direktor Poreske uprave Mladen Milić, direktor Fonda PIO, i Predrag Gluhaković, aktuelni potpredsednik Narodne skupštine i bivši ministar trgovine i turizma RS i još mnogo državnih funkcionera’

Mario Spasić iz "Transparentnosti" kaže za Press da 40 odsto privatnih univerziteta i fakulteta u Srbiji trguje diplomama. On navodi da se cena lažnih diploma na tim ustanovama kreće od 3.000 do 10.000 evra, u zavisnosti od programa i brzine dobijanja diplome i da iz Srbije u RS godišnje ode najmanje 1.000 lažnih diploma.
XS
SM
MD
LG