Dostupni linkovi

Klimt u Beogradu


Retrospektivna izložba visokokvalitetnih reprodukcija slika Gustava Klimta, jednog od najznačajnijih umetnika XX veka, otvorena je večeras u beogradskoj galeriji “Progres”.

Pod nazivom „Klimt u Beogradu“ narednih četrnaest dana publika će moći da vidi 16 reprodukcija Klimtovih čuvenih slika. Izložbu organizuje grad Beč, povodom obeležavanja 150 godina od Klimtovog rođenja, u saradnji sa brojnim institucijama i evropskim prestonicama.

„Postavka obuhvata šesnaest najpoznatijih Klimtovih dela od kojih mnoga više nisu pristupačna javnosti, jer su neka vraćena prvobitnim vlasnicima a neka prodata privatnim licima po celom svetu“, kazala je u razgovoru za B92 Anica Macka-Dojder, članica Gradskog veća u Beču.

Posetioci galeriji „Progres“ između ostalog moći će da pogledaju reprodukcije slika „Higija“, „Poljubac“, „Portret Adele Blohman“, a pravu vrednost predstavljaju dve reprodukcije čiji su originali uništeni u požaru.

Prema njenim rečima, ove reporodukcije izrađuje posebna firma koja se bavi digitalizacijom vrdenih umetničkih dela. Sve reprodukcije koje će biti pokazane visokog su kvaliteta, rađene u originalnoj veličini, pa je veoma teško uočiti razliku između njih i originala. Pitanje koje se samo nameće jeste: „Zašto izlagati reprodukcije?“
XS
SM
MD
LG