Dostupni linkovi

Prokić optužio predsednika LDP za samovolju


Funkcioner Liberalno-demokratske partije (LDP) Nenad Prokić kritikovao je danas predsednika stranke Čedomira Jovanovića za lidersku samovolju i ocenio da je stranka u veoma lošem stanju. Prokić je napisao pismo pod naslovom "Umesto govora na Glavnom odboru LDP-a" i ono je u celini objavljeno na internet prezentaciji te stranke.

"LDP je u veoma lošem stanju. Oštrica LDP-a, po kojoj je bio prepoznatljiv, sasvim se istupila. Moramo ponovo da pronađemo politiku, jer smo je izgubili", naveo je Prokić u pismu "običnim clanovima" LDP-a i dodao da nema više procepa između LDP-a i drugih stranaka, a procep je osnov svake demokratije.

"Mi smo osnovali stranku da bismo menjali Srbiju, a ne da bismo iz očaja sarađivali sa onima koji su tu Srbiju upropastili", naveo je Prokić, dodavši da beogradska stranka koja ne prođe u Beogradu, jeste stranka na izdisaju.

"U zemljama razvijene parlamentarne demokratije praksa je da lider stranke i centralni izborni štab u slučaju izbornog poraza podnesu ostavke, ali to u Srbiji naravno nije tako. Mi u LDP-u nismo čak ni raspravljali o rezultatima poslednjih izbora, nismo se ni sastajali", naveo je Prokić u pismu.

On je kazao da je račun LDP-a u blokadi i da niko ne snosi odgovornost za, kako je naveo, bolesno narcisoidnu kampanju pred majske izbore.

"To je bila turbo-folk kampanja u kojoj smo izgubili sve što smo do tada teško stekli. Kao i uvek do sada, nema ni finansijskog izveštaja, iako je račun stranke blokiran", ocenio je Prokić.

Prema njegovim rečima, da bi LDP bila drugačija stranka mora da traži od predsednika partije da se povinuje istim onim principima liberalne politike oko koje je osnovan LDP.

"On mora da nauči da sve bitne odluke moraju uvek da budu podvrgnute organima stranke. Ne može kabinet apsolutističkog vladara samodršca da odlučuje o svemu", istakao je Prokić.

On je rekao da je za sve neuspehe odgovoran Jovanović, kao i svi oni koji su ćutali ili hvalili i kad nije bilo razloga za to.

Prokić je rekao da LDP "nema neki naročiti potencijal" za povećanje biračkog tela, a da je lider stranke najveća prepreka za to.

"Naš lider ne ume da komunicira, pa saradnje u nekom naročitom obliku nikada nije ni bilo... Ako ne uspeš da se izmeniš, onda ćemo ili postati druga stranka u istoriji višepartijskog sistema u Srbiji koja je uspela da promeni lidera, ili ćemo napraviti razlaz uz, barem s moje strane, duboko izvinjenje svakome ako nešto nije bilo u redu", napisao je Prokić.

Na internet strani LDP-a se navodi da Prokić nije došao na sednicu Glavnog odbora 28. oktobra, kao i da je na toj sednici trebalo da se razgovara o sadržaju pisma u otvorenoj i demokratskoj atmosferi.

Agenciji Beta je u LDP rečeno da je na toj sednici Prokić izabran za člana Glavnog odbora.

Prokić je ranije bio član Predsedništva LDP-a i poslanik u dva skupštinska saziva pre aktuelnog saziva.
XS
SM
MD
LG