Dostupni linkovi

Tadić: O genocidu u Srebrenici nakon pravnih procesa


Bivši predsednik Srbije Boris Tadić, gostujući u nedelju na Hrvatskoj televiziji, nije hteo da se izjasni da li je u Srebrenici počinjen genocid, objašnjavajući da kao političar ima sužen prostor slobode i da će o tome svoje mišljenje izreći nakon što se okončaju pravni procesi koji su još u toku.

"Ja o tome imam svoje mišljenje, ali čekam da se završi cela pravna procedura, a do tada neka o tome govore istoričari i pravnici", kazao je Tadić u emisiji "Nedjeljom u 2".

Tadić se složio da na svim stratištima i logorima, uključujući i Stajićevo, kao i ostali logori poput Lore i Bratunca, treba da budu podignuta spomen obeležja.

Govoreći o tome kako vidi odnose Hrvatske i Srbije u idućih pet do deset godina, upozorio je da odnosi dve zemlje ne smeju da budu opterećeni događajima iz 40-ih i 90-ih godina.

"Ako se budemo uronili u 90-e ili 40-e, doživećemo šovinističku farsu", rekao je Tadić, ističući da dve zemlje moraju shvatiti da smo "malo tržište" kojem je potrebno udruživanje.

"Inače ćemo tavoriti i biti nekonkurentni", upozorio je Tadić i kao primer "velikog ekonomskog potencijala" naveo "zajednički jezik i resurs kulture".

Osvrnuvši se na Kosovo, Tadić je ocenio da je za Kosovo "projektirao politiku koja je tragala za rešenjem".

Govoreći o stranačkim izborima Demokratske stranke (DS) koji bi trebalo da se održe 10. novembra, Tadić je potvrdio da trenutno jeste kandidat za predsednika DS-a ali da će o tome ipak "konačnu odluku doneti 4. novembra".
XS
SM
MD
LG