Dostupni linkovi

Indonezija: Uhapšeno 11 osoba zbog planiranja napada na Ambasadu SAD


Indonežanska policija uhapsila je 11 osoba zbog planiranja terorističkih napada na američku ambasadu u prestonici Džakarti i druga diplomatska predstavništva, saopćio je portparol policije.

"Ciljevi grupe bili su napadi na američku ambasadu u Džakarti i generalni konzultat u gradu Surabaji na istoku Jave", rekao je portparol policije Suhardi Alius novinarima, prenosi AFP.

Alius je rekao da je meta grupe bila i jedna zgrada u blizini australske ambasade u prijestonici gdje američki rudarski gigant, kompanija Freeport McMoran, ima ured.

"Također smo zaplijenili eksplozivnu napravu iz jedne kuće u gradu Madijunu na istoku Jave, kao i eksplozivni materijal i uputstvo za pravljenje bombi", dodao je on.

Policija, koja je sprovela hapšenja u četiri grada uključujući prijestonicu Džakartu, saopćila je da su uhapšeni članovi nove mreže poznate kao Hasmi.

Indonezija je bila meta niza bombaških napada koji se pripisuju grupi Džema Islamija, bliskoj El- Kaidi, tokom protekle decenije, uključujući bombaške napade na Baliju 2002. godine, u kojima je život izgubilo 202 ljudi, većinom stranih turista.

U toj državi nije zabilježen veći teroristički napad od 2009. godine, a vlasti navode da je obračun sa teroristima oslabio najveću terorističku grupu.

Manje terorističke ćelije pojavile su se, međutim, iako nijedna od njih nije izvela neki ozbiljniji napad.
XS
SM
MD
LG