Dostupni linkovi

Otkazana posjeta evropskih parlamentaraca Iranu


Posjeta petočlane delegacije Evropskog parlamenta Iranu otkazana je danas pošto je Teheran odbio da im dozvoli da posjete dobitnike nagrade Saharov - zatvorenog advokata Nasrina Sotoudeha i njegovog saradnika DŽafara Panahija.

"U toku su bile završne pripreme pet poslanika da krenu za Teheran, kada je lidera delegacije Tarju Kronberg telefonom pozvao iranski ambasador u EU, navodeći da im neće biti dozvoljeno da se sastanu sa dobitnicima nagrade", rekao je izvor iz Evropskog parlamenta.

Advokat Sotoudeh služi 11-godišnju zatvorsku kaznu zbog propagande protiv islamskog establišmenta, dok je Panahi na slobodi uz kauciju. Panahi se suočava sa kaznom od šest godina zatvora i 20 godina zabrane rada koji iranske sudije smatraju rizikom po nacionalnu bezbjednost.

Iranski državni mediji nešto ranije su javili da članovima delegacije Evropskog parlamenta neće dozvoliti da posjete aktiviste Nasrina Sotoudeha i DŽafara Panahija.

"Odbijamo to, jer to nije u skladu sa našom politikom", rekao je Husein Šeikholeslam, glavni savjetnik predsjedavajućeg iranskog parlamenta Alija Laridžanija.

Odnosi EU i Irana veoma su napeti, jer zapadne zemlje vrše pritisak na Teheran da odustane od nuklearnog programa iz strahovanja da Islamska Republika želi da proizvede atomsko naoružanje.
XS
SM
MD
LG