Dostupni linkovi

Uragan 'Sendi' zahvatiće kopneni dio SAD-a


Uragan "Sendi", koji je na Karibima odnio 44 ljudska života, smanjen je na nivo tropske oluje dok se približava istočnoj obali SAD.

Očekuje se da će uragan, koji je nazvan i "Franken oluja", kopneni dio SAD zahvatiti između država Virdžinija i Masačusets tokom sedmice koja je i posljednja pred održavanje predsjedničkih, lokalnih i izbora za Kongres zakazanih za 6. novembar.

U SAD je sve prisutnija zabrinutost da bi materijalna šteta, koju će napraviti oluja i nestanci električne energije imati veliki uticaj na izlaznost i pripremljenost glasačkih mjesta i posljednje dane kampanje predsjednika Baraka Obame i njegovog protivkandidata Mita Romnija.

Američki potpredsjednik DŽo Bajden otkazao je današnji dolazak u grad Virdžinija Bič kako bi omogućio zvaničnicima da pažnju usmjere na pripreme za dolazak oluje.

U ranim jutarnjim časovima "Sendi" je bila na udaljenosti od oko 560 kilometara jugoistično od Čarlstona u Južnoj Karolini i maksimalna brzina vjetra bila je 110 kilometara na čas.

Meteorolozi predviđaju da bi se oluja početkom naredne sedmice mogla sudariti sa sezonskim vremenskim sistemom kada će dobiti na snazi i zahvatiti države Virdžinija, Zapadna Virdžinija, Pensilvanija, NJujork, Masačusets i kopneni dio Ohaja.

Vlasti u državama Merilend, NJujork, Pensilvanija, Virdžinija i u glavnom gradu Vašingtonu te priobalnim oblastima Sjeverne Karoline proglasile su vanredno stanje.
XS
SM
MD
LG