Dostupni linkovi

Ešton i Klinton zajedno u posjeti Beogradu, Sarajevu i Prištini


Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i državna sekretarka SAD Hilari Klinton posjetiće Srbiju u utorak, 30. oktobra, saopštila je danas Vlada Srbije.

Prema ranijoj najavi iz Brisela, zvaničnice EU i SAD će tokom posjete Beogradu razgovarati s predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem.

Ešton i Klinton će, u okviru posjete regionu zapadnog Balkana, prije Beograda otići u Bosnu i Hercegovinu, gde će razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH kako bi izrazile podršku evropskoj perspektivi "jedinstvenoj i suverenoj BiH", saopšteno je u Briselu.

Planirana je i posjeta Prištini, gde će razgovarati s kosovskom predsjednicom Atifetom Jahjagom i premijerom Hašimom Tačijem.

Ešton i Klinton će izraziti "podršku dijalogu za normalizaciju odnosa".

"Dijalog pod okriljem EU je u interesu obiju strana, njegov cilj je poboljšanje života ljudi, rješavanje problema i približavanje Beograda i Prištine Evropskoj uniji", navedeno je u saopštenju iz Brisela.

Američki Stejt Dipartment je nešto ranije najavio da Hilari Klinton 29. oktobra kreće na turneju u kojoj će prvo posjetiti Alžir, a zatim BiH, Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku.
XS
SM
MD
LG