Dostupni linkovi

Iran zabranio evropskim parlamentarcima posjetu aktivistima u zatvoru


Iran je saopštio da članovima delegacije Evropskog parlamenta, koji stižu u ovu zemlju, neće dozvoliti da posjete aktiviste Nasrina Sotoudeha i Džafara Panahija, koji su dobitnici nagrade Saharov, javili su iranski državni mediji.

Advokat Sotoudeh služi 11-godišnju zatvorsku kaznu zbog propagande protiv islamskog establišmenta, dok je Panahi na slobodu uz kauciju i suočava se sa kaznom šest godina zatvora i 20 godina zabrane rada, kojeg iranske sudije smatraju rizikom po nacionalnu bezbjednost.

Evropski parlament saopštio je juče da će otkazati ili skratiti posjetu delegacije ukoliko im ne bude dozvoljeno da predaju pozivnice za ceremoniju dodijele nagrada u decembru.

"Odbijamo to, jer takvo nešto nije u skladu sa našom politikom", rekao je glavni savjetnik predsjedavajućeg iranskog parlamenta Ali Laridžanija.

Delegacija Evropskog parlamenta dolazi u posjetu usljed napetih odnosa EU sa Islamskom republikom. Zapadne zemlje vrše pritisak na Iran da odustane od nuklearnog programa iz strahovanja da Teheran želi da proizvede atomsko naoružanje. Teheran negira optužbe i tvrdi da je nuklearni program u potpunosti namijenjen u mirnodopske svrhe, prvenstveno za proizvodnju električne energije.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG