Dostupni linkovi

Hrvatska uvodi obvezno devetogodišnje školovanje


Hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je kako će, umjesto osmogodišnjega, od iduće godine biti obvezno devetogodišnje školovanje jer će se, kako je rekao, uvesti predškola.

Jovanović je rekao kako - zahvaljujući izmjenama zakona o predškolskom odgoju - u Hrvatskoj od iduće godine predškola postaje obvezna, a time praktično od iduće godine škola obvezno traje devet godina, čime će se pridonijeti kvalitetnijoj izobrazbi djece, javila je Hina.

Upozorio je na mnoge odgode upisa djece u prvi razred osnovne škole, ističući kako se u posljednje dvije godine svake godine odgodio upis oko 2000 djece u prvi razred i - umjesto odlaska u školu, ta djeca ostaju u vrtićima.

Izrazio je i zabrinutost porastom broja djece s teškoćama u razvoju u predškolskoj dobi.

"Školske 2005./2006. godine bilo je svega tri posto takve djece, a školske 2012./2013. čak ih je šest posto", istaknuo je ministar Jovanović.

"Trenutačno je u Hrvatskoj 2072 osnovnoškolaca koji se školuju u 19 ustanova s posebnim programom, a najveća takva ustanova je Centar za autizam u Zagrebu s podružnicama u Splitu i Rijeci", rekao je ministar Jovanović.
XS
SM
MD
LG