Dostupni linkovi

Bo Silaj isključen iz kineskog parlamenta


Bivši kineski visoki politički zvaničnik Bo Silaj, izbačen je iz parlamenta, čime mu je ukinut imunitet, javila je u petak novinska agencija Sinhua.

Time se stvaraju uslovi da bivši član Politbiroa Komunističke partije Kine i gradonačelnik velike metropole Čongćinga bude izveden pred sud zbog optužbi za korupciju, zloupotrebu vlasti, uzimanje mita i nedolične odnose sa više žena.

Za sada se još ne zna datum početka suđenja 63-godošnjem Bou, a odluku o njegovom isključenju iz parlamenta doneo je stalni komitet parlamenta, tj. Nacionalnog narodnog kongresa. Odluka kineskog parlamenta, u kojem većinu čine članovi Komunističke partije Kine, doneta je uoči sledećeg kongresa te stranke, zakazanog za 8. novembar.

Tada bi trebalo da na mesto generalnog sekretara partije, Hua Đintaoa koji je na toj funkciji deset godina, dođe potpredsednik partije, Si Đinping.

Više stotina kineskih intelektualaca i bivših zvaničnika apelovalo je ove nedelje na parlament da ne izbaci iz svojih redova Bo Silaja koji je iz Komunističke partije Kine isključen prošlog meseca. Supruga Bo Silaja, Gu Kailai, je za ubistvo trovanjem britanskog biznismena Nila Hejvuda u avgustu uslovno osuđena na smrt - što je jednako doživotnoj robiji.
XS
SM
MD
LG