Dostupni linkovi

Uhapšeni osumnjičeni za krađu iz danskih nacionalnih arhiva


Danska policija je u četvrtak saopćila da je uhapsila dva čovjeka osumnjičena da su tokom više godina krali iz danskih nacionalnih arhiva dokumente koji datiraju iz Drugog svjetskog rata.

"Policija u Kopenhagenu je danas pristupila preliminarnim saslušavanjima dvojice ljudi optuženih za krađu. Obojica su stavljeni u pritvor", saopćila je policija.

Krađa je otkrivena početkom mjeseca, a osumnjičeni su uhapšeni u srijedu navečer.

Pisani dokumenti i amblemi iz nacističkog perioda čine veći dio ukradenog materijala, objasnio je za televiziju TV2 News Ove Bundgaard Larsen, policijski glasnogovornik.

Dnevni list Berlingske, koji se poziva na anonimne izvore, piše da su ukradeni policijski i sudski izvještaji, liste dezertera, kao i osobni predmeti popisani za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Radi se o "nezamjenjivim" dokumentima iz povijesti Danske, izjavio je za dnevni list generalni direktor Nacionalih arhiva Asbjoern Hellum.

S dokumentima "su postupali s poštovanjem". Jedan od osumnjičenih se potrudio da uokviri neke od njih i njima je ukrasio svoj stan", ispričao je Larsen.

"Može se zaključiti da naša sigurnost nije dovoljno dobra da bi se izbjegli ovakvi incidenti, kazao je on, naglasivši da neki dokumenti nisu pronađeni.

Policija će istražiti da li postoji mogućnost ponovne prodaje ukradenog materijala, precizira se u saopćenju.
XS
SM
MD
LG