Dostupni linkovi

BBC: Otkriveno 300 mogućih Savilovih žrtva


Britanska policija koja ispituje navode o seksualnim zlostavljanjima koja je počinio Džimi Savil, televizijska zvijezda BBC, otkrila je oko 300 njegovih mogućih žrtava, izjavio je visoki policijski zvaničnik.

Pojedinim iskazima obuhvaćeni su još neki zlostavljači koji su djelovali zajedno sa poznatim zabavljačem, koji je preminuo prošle godine u 84. godini, izjavio je komandir Metropoliten policije Piter Spindler.

On je dodao da su među žrtvama, koje su uglavnom žene, i dva muškarca, prenio je AFP.

Policijska istraga izazvala je veliku krizu u britanskoj nacionalnoj medijskoj kući, naročito nakon što je jedan urednik odlučio da se ne emituje prilog o ovom skandalu.

Policija je razgovarala sa 130 od 300 žrtava koje su se prijavile i formalno registrovala 114 krivičnih djela. Policija prvo razgovara sa žrtvama telefonom, a potom se obavljaju direktni razgovori.

Savil je bio jedan od najpoznatijih britanskih voditelja, a godinama se pojavljivao u programima u kojima je bio u kontaktu sa djecom.Britanska kraljica ga je nagradila titulom Ser.

On je zaradio milione funti za razne dobrotovorne organizacije, ali su optužbe koje su se pojavile poslije njegove smrti u oktobru prošle godine potpuno uništile njegov ugled.

BBC je pokrenio dvije istrage o ovom skandalu.
XS
SM
MD
LG