Dostupni linkovi

UN izvjestiteljica za nasilje nad ženama 29.oktobra u BIH


Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih navija Rashida Manjoo će boraviti u Bosni i Hercegovini od 29. oktobra do 5. novembra da bi prikupila informacije o problemu nasilja nad ženama, potvrđeno je Agenciji FENA u UNDP-u u Sarajevu.

Manjoo je prvi nezavisni stručnjak koji će posjetiti Bosnu i Hercegovinu, a postavljena je od UN-ovog Vijeća za ljudska prava da bi pratila slučajeve nasilja nad ženama, njegovim uzrocima i posljedicama.

"Nasilje nad ženama je najizrazitiji oblik kršenja ljudskih prava u svijetu, što ženama jako otežava puno uživanje svih njihovih temeljnih ljudskih prava i sloboda", rekla je Manjoo uoči dolaska u BiH.

Ona će, kako je najavljeno, imati sastanke s odgovornima u bh. državnim institucijama uključenim u borbu protiv svih aspekata vezanih uz nasilje nad ženama, radi procjene u kojoj mjeri je taj fenomen prisutan u zemlji.

Specijalna izvjestiteljica će sagledati slučajeve nasilja nad ženama u najširem smislu, proučavajući glavne oblike, uzroke i posljedice nasilja nad ženama u porodici, u zajednici, nasilje koje je počinjeno ili se odobrava od države, ali i nasilje u transnacionalnoj sferi.

Razgovarat će s predstavnicima vlasti, na državnoj i entitetskoj razini, u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli i u još nekim drugim mjestima. Ona će se takođe sastati s predstavnicima civilnog društva, uključujući udruženja žrtava i udruženjima za pomoć.
XS
SM
MD
LG