Dostupni linkovi

Dodik i mediji: Konačan razračun sa novinarkom Bete


Milorad Dodik
Milorad Dodik
Nezadovoljan pisanjem Ljiljane Kovačević, posebno njenim ranijim tekstovima o malverzacijama prilikom izgradnje zgrade Vlade RS, predsjednik tog entiteta Milorad Dodik konačno je odlučio da se razračuna s njom: uskraćivanje akreditacije jedan je u nizu Dodikovih poteza kojim je jasno stavio do znanja kako će se provesti svi oni koji nisu na liniji režima.

Press konferencije predsjednika RS zato su, za nerežimske medije, postali događaji s neizvjesnim ishodom: nezgodno pitanje često je povod da Milorad Dodik verbalno iznapada medijske kuće i novinare koji se usude upitati nešto što predsjedničkom uhu nije milo.

A ovako je izgledao ljetošnji Dodikov nastup prema Ljiljani Kovačević:

„Je li vam jasno? Nemojte da dolazite ovdje. Možete odmah da izađete odavdje. Nemojte vi više ovdje da dolazite, je li vam jasno? Brišite odavdje.“

Nazivajući novinare lažljivima, poručujući im da „brišu“ iz predsjedničke palate i vrijeđajući ih, Milorad Dodik jasno pokazuje koliko je privatizovao funkciju predsjednika Republike Srpske. Novinar portala Buka Dragan Bursać objašnjava Dodikov odnos prema medijima:

„Milorad Dodik ima odnos prema medijima, blago rečeno, lične prirode. Onako kako se ponaša i kako vlada, tako se ponaša i prema medijima. Znači to je jedan, u najmanju ruku, pristrasan odnos, gdje on ima svoje favorite. Naravno, to su državni ili režimski mediji i njihovi novinari, a sa druge strane postoje ljudi koji, opet blago rečeno, nisu poželjnitu, a u svojstvu su novinara.“

U organizaciji Transparency International BiH već godinama upozoravaju na odnos predsjednika RS prema novinarima, podsjeća portparolka te organizacije Ivana Korajlić, koja Dodikove poteze smatra neprimjerenim njegovoj funkciji i ocjenjuje ih kao udar na ljudska prava i medijske slobode.

„Mislim da je ovo direktan obračun sa svim novinarima koji pokušavaju da rade svoj posao prije svega, koji su objavljivali neke informacije koje se možda predsjedniku ne sviđaju baš najviše, i da ih na taj način pokušava ućutkati i pokušava ustvari usaditi strah u sve ostale novinare. Bojim se da ćemo dobiti na kraju situaciju da će samo predstavnici RTRS-a ili Glasa Srpske prisustvvati na konferencijama za štampu, da se niko od novinara neće smjeti ni usuditi da postavi neko pitanje koje je iole provokativno da ne bi bio napadnut“, kaže Ivana Korajlić.

Nema novinarske solidarnosti

Na meti Dodikovih verbalnih napada često se nalazila i novinarka sarajevskog Oslobođenja Gordana Katana.

Gordana Katana
Gordana Katana
„Moja iskustva su vrlo ružna u tome. Svaki put kada se predsjedniku nije dopao način na koji je Oslobođenje pisalo, ili ja kao novinar toga lista, o dešavanjima u RS, on se vrlo ružno i s teškim uvredama okomljivao na mene. Meni je žao što se sve ovo desilo sa koleginicom Kovačević, ali to je samo jedan sraman kontinuitet jedne politike jednog čovjeka prema medijima. I ono što je strašno jeste da apsolutno ne postoje nikakvi mehanizmi kojima bi se to moglo spriječiti“, kaže Gordana Katana.

I ne samo da ne postoje mehanizmi. Vrlo često izostaje i solidarnost novinara, koji najčešće nijemo gledaju kako im vrijeđaju kolege.

„Naravno da ne postoji solidarnost esnafska, ona osnovna solidarnost - samim tim što je tu informaciju o neustupanju akreditacije kolegici Ljiljani objavilo svega par medija“, navodi Dragan Bursać.

Dodikov potez prema Ljiljani Kovačević osudilo je udruženje BH novinari. Predsjednica udruženja Milkica Milojević kaže da je riječ o činu diskriminacije, nedemokratičnosti i uskraćivanja osnovnih ljudskih prava. Ona objašnjava kako je moguće da dolazi do takvih situacija:

„Zbog toga što je dato diskreciono pravo nekome, u ovom slučaju osobi koja trenutno obavlja funkciju predsjednika RS, da odlučuje o tome kome će a kome neće dozvoliti da u toj javnoj instituciji prikuplja podatke od javnog značaja i interesa, što naravno nije u redu.“

Koliki je stepen zloupotreba funkcija ilustruje ironičan primjer iz predizborne kampanje. Baš na inicijativu predsjednika RS Milorada Dodika, u septembru je potpisan ,,Kodeks ponašanja političkih partija u predizbornom periodu“.

U njemu se, između ostalog, navodi da su se politički subjekti „obavezali na poštovanje novinarskih prava i sloboda“. Samo koji dan kasnije, Dodik je novinarku Oslobođenja nazvao lažljivicom.
XS
SM
MD
LG