Dostupni linkovi

Ročište za šverc cigareta između Italije i Crne Gore 20.novembra


Novo ročište suđenja za međunarodni šverc cigareta između Crne Gore i Italije biće održano 20. novembra, saopšteno je "Vijestima" iz kancelarije tužioca Eugenija Pontasulja.

Prema optužnici Regionalne direkcije za borbu protiv mafije, za učešće u švercu cigareta i pranju novca od istog, terete se Stanko Cane Subotić, kao i crnogorski državljani Veselin Barović, Branko Vujošević, Branislav-Brano Mićunović, Dušanka Jeknić, državljanin Srbije Andrija Drašković i sedam Italijana od kojih je četvoro ranije oslobođeno optužbi.

Prema optužnici Regionalne direkcije za borbu protiv mafije, za učešće u švercu cigareta i pranju novca od istog, terete se Stanko Cane Subotić, kao i crnogorski državljani Veselin Barović, Branko Vujošević, Branislav-Brano Mićunović, Dušanka Jeknić, srpski državljanin Andrija Drašković i sedam Italijana od kojih je četvoro ranije oslobođeno optužbi.

Dosadašnji Subotićev branilac, Frančesko Gala Trinkera, koji je ujedno i počasni konzul Crne Gore u Napulju i član advokatske kancelarije advokata Enrika Tućila ( inače advokat Mila Đukanovića), saopštio jeza "Vijesti" da mu Subotić više nije klijent.

Subotićeva odbrana je još 2010. godine tražila da mu bude suđeno po kratkom postupku. Nakon tog zahtjeva, koji po zakonu predviđa automatsko usvajanje skraćenog postupka, sva četiri ročišta predviđena tokom 2011. godine odlagana su zbog čekanja vještačenja o kretanju novca vezanog za Subotićeve kompanije.

Dugo čekano vještačenje depozitovano je konačno početkom 2012, označivši prvi pomak u procesu nakon niza odlaganja, ali su nakon toga odložena još 3 ročišta - 23. februara, 3. maja i 11. jula.

Prema ranijim izjavama odbrane, do pomaka u procesu vezano za ostale optužene neće doći prije rješavanja djela koji se tiče Subotića. Iako optužnica datira iz 2003. godine, ročišta se još održavaju u vidu preliminarnih saslušanja, koja se vode iza zatvorenih vrata. Nakon što se sudija Suzana de Feliće izjasni o pitanju Subotića, očekuje se i odluka da li postoje osnove da se nastavi proces protiv ostalih optuženih.
XS
SM
MD
LG