Dostupni linkovi

U sukobima na zapadu Mijanmara najmanje 20 žrtva


Najmanje 20 osoba je poginulo u sukobima koji su ove sedmice nastavljeni između budista Rakhina i muslimana Rohingja na zapadu Mijanmara suočenog s ozbiljnim vjerskim sukobima od juna, saznaje se iz državnih izvora.

Najmanje 20 osoba je poginulo u pobuni nakon 21. oktobra, izjavio je agenciji AFP Myo Than, glasnogovornik vlade Rakhina, napominjući da će broj žrtava sukoba biti veći.

U okršajima između muslimana Rohingja i budista na zapadu Mijanmara u državi Rakin, od juna je ubijeno najmanje 95 osoba i na desetine hiljada raseljeno, saopštile su lokalne vlasti.

Vojska pomaže policije da se spriječe dalji okršaji i paljevine.

U nekoliko mjesta situacija je "usijana" u državi na granici s Bangladešom pa je uveden policijski sat, a desetine hiljada muslimana Rohingja su potražili spas u kampovima koje su organizovale vlasti.

Nekoliko stotina Rohingja je stiglo ove nedjelje brodovima u glavni grad države Sitvu da bi potražilo sklonište pred sukobima.

Agencija za izbjeglice UN-a procijenila je da je više od 1.000 raseljenih došlo u Sitvu proteklih dana, a da je još više na putu.

U Mjanmaru je u posljednje vrijeme bilo nekoliko protesta budista protiv manjine Rohingja, koji nemaju svoju državu i žive na granici Mjanmara i Bangladeša. UN smatraju ovu grupu jednom od najprogonjenijih manjina na planeti jer nisu dobrodošli ni u jednoj zemlji.

Vlada Mjanmara Rohingje smatra za strance, dok ih mnogi stanovnici doživljavaju kao ilegane imigrante iz Bangladeša i neprijateljski se odnose prema njima.

Procjenjuje se da u Mjanmaru živi oko 800.000 Rohingja, dok ih u Bangladešu ima oko 300.000 ali iako je to muslimanska zemlja oni nisu dobrodošli ni tamo.

U glavnom gradu Rakina, Sitveu, na hiljade Rohingja živi u getu iza bodljikave žice i pod oružanom stražom, a segregacija između dviju zajednica se intenzivirala nakon sukoba u junu.
XS
SM
MD
LG