Dostupni linkovi

Anketa Reuters:Romney za 1 odsto više podrške od Obame


Republikanski kandidat Mitt Romney prešao je u minimalno vodstvo ispred američkog predsjednika Baracka Obame u dnevnoj anketi Reuters/Ipsos, u mrtvoj utrci manje od dvije sedmice prije predsjedničkih izbora 6. novembra.

Za razliku od rezultata u utorak kada je bilo obrnuto, Romney je u srijedu u anketi vodio pred Obamom među vjerojatnim biračima sa 47 posto prema 46 posto glasova, što je statistički beznačajna razlika.

Romney je zadržao vođstvo među nezavisnim biračima, koji čine oko trećine biračkog tijela i bit će ključni za pobjedu na izborima. Kada bi se izbori održavali danas 37 posto njih je reklo da bi podržalo Romneya, a 31 posto Obamu.

Obama je, po drugoj strani, vodi s 53 prema 42 posto glasova među 17 posto ispitanih registriranih glasača, koji kažu da su iskoristili mogućnost ranijeg glasanja.

Kao i većina drugih ispitivanja, anketa Reuters/Ipsos pokazala je krajnje izjednačenu utrku ubrzo nakon što su se dva kandidata susrela na prvoj TV debati 3. oktobra.

Obama i Romney odmjerili su snage na trećoj i posljednjoj raspravi u ponedjeljak, a većina ispitanih birača je rekla da taj tv-duel nije promijenio njihovo stajalište o bilo kojem od kandidata.
XS
SM
MD
LG