Dostupni linkovi

Ajatolah Hamnei optužuje SAD i Izrael da dijele muslimane


Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, u četvrtak je optužio Sjedinjene Države i Izrael da podstiču na podjele među muslimanima kako bi oslabili "ustanke" širom Bliskog istoka.

"Koristeći našu nepažnju, korumpirani američki, NATO-ovi i cionistički agenti pokušavaju zavaditi pokrete muslimanske omladine i dovesti ih u međusobnu konfrontaciju u ime islama, izjavio je on, obraćajući se Irancima koji su krenuli u Saudijsku Arabiju na hadž", prenosi Reuters.

Oni pokušavaju pretvoriti džihad protiv kolonijalizma i cionizma u "slijepi terorizam" na ulicama kako bi muslimani međusobno prolivali krv, kazao je Hamnei.

Zvaničnici u šiitskom Iranu opisuju ustanke "Arapskog proljeća" kao "islamsko buđenje".

Neki od tih ustanaka doveli su islamiste na vlast, dok su drugi, posebno oni u Siriji i Bahreinu, suprotstavili sunite šiitima ili alavitima.

Iran je stao na stranu svojih regionalnih saveznika, sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i libanskog pokreta Hezbollah, koje naziva "osovinom otpora" protiv Izraela. Iran istovremeno negira optužbe zalivskih monarhija sa sunitskom većinom da ohrabruje šiitske ustanke u njihovim zemljama.

Agresivne i intervencionističke arogatne sile čine sve da promjene pravac tih značajnih islamskih pokreta, izjavio je Hamnei, tražeći od muslimana da pokažu solidarnost.

On je ponovio iransko protivljenje vanjskoj intervenciji u Siriji, rekavši da samo Sirijci mogu odlučivati o svojoj budućnosti, i da bi se sirijski sukob mogao proširiti na druge zemlje.
XS
SM
MD
LG