Dostupni linkovi

Ukinuta presuda protiv Srebreničanina Samira Avdića


Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je presudu Vrhovnog suda Republike Srpske od 25. juna 2009. godine prema kojoj je Samir Avdić, član poznate "Srebreničke grupe" ili grupe "Zvornik 7", osuđen na kaznu od pet godina zatvora za navodno ubistvo Bošnjaka Muniba Mustafića u augustu 1995. godine na području Srebrenice.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine naveo je u obrazloženju odluke da je u Avdićevom slučaju utvrđena povreda Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

"Predmet se vraća Vrhovnom sudu RS, koji je dužan po hitnom postupku donijeti novu odluku koja će biti usklađena sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda", navedeno je u odluci suda.

Samir Avdić bio je u grupi Srebreničana koji su uspjeli preživjeti genocid u julu 1995. godine, ali su ih snage IFOR-a u proljeće 1996. godine predale u ruke policije Republike Srpske. Pored Avdića u navedenoj grupi su bili Nedžad Hasić, Ahmo Harbaš i Behudin Husić. Sud RS u Bijeljini u decembru 1998. godio ih je na ukupno 61 godinu zatvora.

Preživjele žrtve srebreničkog genocida vlasti Republike Srpske su teretile za navodna ubistva četiri Srbina iz Milića u mjestu Krušev Do kod Srebrenice 2. maja 1996. godine. Također, Avdić i Hasić su smatrani krivim za ubistvo Srebreničanina Muniba Mustafića. Na koncu, Nedžad Hasić i Ahmo Habaš osuđeni su na po 20 godina zatvora, Behudin Hasić na 11, a Samir Advdić na 10 godina zatvora.

Avdić je iz zatvora pušten u februaru 2010. godine, nakon četiri godine zatvora.
XS
SM
MD
LG