Dostupni linkovi

Potrebna regionalna saradnja za očuvanje finasijske stabilnosti Zapadnog Balkana


Regionalna saradnja može pomoći kako u povećanju atraktivnosti regiona za strana ulaganja, tako i za uštede u javnoj potrošnji, poruka je sa Samita ministara finansija i guvernera država zapadnog Balkana pod nazivom "Finansijska budućnost regiona".

Na skupu u Miločeru rečeno je da zemlje regiona imaju slične probleme i ograničenja, što ih upućuje na saradnju.Ukoliko bi se simultano u zemljama regiona vršila reforma plata i socijalnih davanja u javnom sektoru, kreirao bi se reformski trend koji bi umanjio mogućnost interesnih grupa da zaustave ove procese, navedeno je na skupu.

Na skupu je rečeno da je za konkretnu saradnju u finansijskoj budućnosti regiona neophodno izmijeniti i političku filozofiju na način da se shvati da povećanju šansi za ekonomski uspjeh jedne zemlje doprinosi i uspjeh njenih susjeda.

Ministar finansija Crne Gore Milorad Katnić istakao je su da su ekonomije država regiona suočene sa teškim i nestabilnim međunarodnim i makroekonomskim okruženjem.On je istakao da je integracija u EU izuzetna razvojna šansa za region.

"Istovremeno, zemlje regiona mogu da urade puno više na međusobnoj ekonomskoj integraciji, posebno u domenu infrastrukture. Međusobna trgovina u regionu je vrlo značajna, ali infrastrukturne slabosti i slaba povezanost naših država čine tu trgovinu i manjom po obimu i slabijom po efikasnosti, nego što bi mogla da bude u interesu naših država i zajedničkog prosperiteta da budemo što više otvoreni jedni prema drugima i prema svijetu, jer otvorenost i povezanost povećavaju naše razvojne šanse", istakao je Katnić.

Viceguverner Centralne banke BiH Radomir Božić istakao je da su tokom kriznog perioda banke u BiH kontinuirano držale značajna sredstva iznad propisanog nivoa obaveznih rezervi na računima rezervi u Centralnoj banci BiH, te da je Centralan banka pomogla u očuvanju finansijske stabilnosti.

On je istakao da su ključni problemi bankarskog sektora u BiH ugrožena profitabilnost i rast nekvalitetnih kredita.Na skupu se čulo i to da je BiH specifična po tome što su njeni finansijski eksperti prinuđeni baviti se pitanjima koja su od sporednog značaja za razvoj.

Potpredsjednik kompanije "Japan Tobacco International" (JTI) za zapadni Balkan Kristijan Kring istakao je da je stalan dijalog ministara finansija zemalja zapadnog Balkana neophodan za približavanje akciznoj politici u EU, te da je sprečavanje nelegalne trgovine cigaretama jedini put ka osiguranju stabilnog budžeta.
XS
SM
MD
LG