Dostupni linkovi

Ketrin Ešton u posjeti Zapadnom Balkanu zajedno sa Klinton


Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton posjetiće Zapadni Balkan naredne nedelje, saopšteno je iz Brisela. Ona će boratviti u regionu u zajedničkoj poseti sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton.

Prva stanica zajedničke posjete biće Sarajevo, Bosna i Hercegovina, u utorak, 30. Oktobra. Predviđeno je da zajednički apeluju na bh. lidere da riješe postojeće izazove i provedu reforme, uključujući i privredne, stvaranje novih radnih mjesta i vladavinu zakona.

U srijedu, 31. oktobra, Ešton i Klinton će posjetiti Beograd i Prištinu. U Srbiji će se sastati sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem, a na Kosovu će se sastati sa predsjednicom Atifete Jahjagom i premijerom Hašimom Tačijem.

Evropska i američka zvaničnica će izraziti podršku dijalogu za normalizaciju odnosa.

"Dijalog u kojem posreduje EU je u interesu obije strane, njegovi ciljevi su poboljšanje života ljudi, rješavanje problema i približavanje Srbije i Kosova EU" navedeno je u saopštenju iz kanclarije evropske komesarke za vanjske poslove i bezbjednost.
XS
SM
MD
LG