Dostupni linkovi

Ambasador Vilhelm: Vraćanje viza - katastrofa


Ambasador Njemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm izjavio je danas da bi ukidanje vizne liberalizacije za Srbiju bila katastrofa i da se nada da se to neće desiti.

"Niko ne želi to da vidi i svi radimo na tome da vize ne budu ponovo uvedene", kazao je ambasador Vilhelm i istakao da je ukidanje viza bilo jedno od najvažnijih dostignuća koje je Srbima pružalo mogućnost da putuju u Evropu bez viza.

Vilhelm je rekao da je broj potražilaca azila ne samo u Njemačkoj, nego i drugim zemljama Evopske unije ogroman i da se povećava i da se moraju preduzeti mere kako bi se to sprečilo.

"Jedan od načina da se to uradi je ponovno uvođenje viza, ali to bi bila katastrofa", kazao je ambasador Njemačke.

Vilhelm je istakao da gotovo niko iz Srbije ko dođe u Njemačku da traži azil nije prepoznat kao politički azilant i da skoro ne postoji mogućnost da dobije azil, ali da mnogi uprkos tome i dalje dolaze.

Prema njegovim rečima, dobijaje socijalne pomoći, koja je dosta velika za prosječan prihod u Srbiji, glavni je razlog traženja azila u gotovo svim slučajevima.

Ambasador je, nakon razgovora sa studentima koji će u okviru programa Evropskog pokreta u Srbiji otići u studijsku posjetu Njemačkoj, rekao novinarima da Njemačka sarađuje sa vladom Srbije na smanjenju broja potražilaca azila, kao i da radi na tome da budu skraćene procedure odlučivanja o zahtjevu za azil, koje mogu da traju i mjesecima.
XS
SM
MD
LG