Dostupni linkovi

Varšava: Susret šefova diplomatija Višegradske četvorke i Zapadnog Balkana


U Varšavi je u četvrtak počeo redovni susret šefova diplomatija Višegradske četvorke na koji su pozvani i šefovi diplomatija Zapadnog Balkana, Rumunije, Bugarske i Grčke sa namerom da razmotre dalje korake pomoći evrointegraciji Zapadnog Balkana.

"Parola sastanka je Višegradska grupa plus Balkan. Pozvali smo i Rumuniju i Bugarsku kao zemlje koje su zainteresovane za taj region, a Grčku kao zemlju koja će 2014. godine predsedavati Evropskom unijom", kazala je uoči sastanka zamenica šefa poljske diplomatije Gražina Bernatovič.

Na skupu o saradnji Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske u pomoći zemljama Zapadnog Balkana da ispunjavajući dogovorene kriterijume postanu članice EU učestvuje i evrokomesar za proširenje Štefan File.

Gražina Bernatovič podsetila je da Grčka procenjuje da 2014. godina može da bude prekretnica za evrointegraciju Zapadnog Balkana.

"Nije reč o članstvu već o velikom napretku tih zemalja na putu u Uniju", kazala je zamenica šefa poljske diplomatije i dodala da Poljska danas u Varšavi želi da naglasi da će se interesovati za Zapadni Balkan tokom predsedavanja Višegradskom grupom do sredine naredne godine.
XS
SM
MD
LG