Dostupni linkovi

Kineski brodovi ušli u teritorijalne vode spornih ostrva


Četiri kineska izviđačka broda ušla su u četvrtak ujutro u teritorijalne vode spornih ostrva u Istočnom kineskom moru na koja polažu prava i Japan i Kina, saopštila je japanska obalska straža.

Tri broda stigla su rano jutros u zonu od 22 kilometara oko jednog od ostrva u spornom arhipelagu, koji Japanci zovu Senkaku a Kinezi Diaoju. Ubrzo zatim pridružio im se i četvrti kineski brod.

Posada brodova je odbila da napusti te vode, navodeći da je to kineska teritorija, rekao je portparol japanske obalske straže iz Okinave koja ima nadležnost nad ostrvima. On je rekao da je ovo prvi put da su kineski brodovi ušli u teritorijalne vode spornih ostrva od 3. oktobra.

Japansko ministarstvo spoljnih poslova uložilo je protest kineskom ambasadoru u Tokiju.

Napetost je porasla između Kine i Japana od kada je Japan u septembru nacionalizovao ta ostrva u Istočnom kineskom moru. U Kini su usledile velike antijapanske demonstracije, a kineski državi brodovi često krstare tom zonom.

Sedam kineskih vojnih brodova, uključujući dva razarača, prošli su 16. oktobra blizu drugih ostrva na krajnjem jugu Japana, ali nisu ušli u njihove teritorijalne vode. Pored toga što ima ekonomske posledice, ova kriza je znatno otežala političku i diplomatsku klimu u odnosima dve vodeće zemlje u regionu.
XS
SM
MD
LG