Dostupni linkovi

Janković poziva Janšu da razmisli o ostavci


Ljubljanski gradonačelnik i predsjednik najveće oporbene stranke Zoran Janković u srijedu je rekao da vlada premijera Janeza Janše nema koncept za izlazak iz krize, te Janšu ponovo pozvao da razmisli o ostavci.

"Ja tvrdim da je ova vlada legalna, ali da nema legitimitet niti koncept spašavanja države", rekao je Janković na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Dodao je da po njegovim podacima unatoč mjerama štednje Janša ne uspijeva smanjiti državne troškove na željenu razinu, pa je proračunski manjak u ovoj godini već prešao jednu milijardu eura.

Uz to, Janković je doveo u pitanje realnost plana vlade da iduće godine, radi oživljavanja gospodarske aktivnosti, iskoristi 1,4 milijarde eura iz europskih fondova za investicije, kad u isto vrijeme kako je rekao "briše" već odobrene investicije.

Kritizirao je i način na koji Janšina vlada namjerava sanirati banke, te njen plan o centraliziranom načinu upravljanja državnom imovinom koja se knjigovodstveno procjenjuje na desetak milijardi eura.

Jankovićeva Pozitivna Slovenija je na lanjskim prijevremenim parlamentarnim izborima osvojila najviše glasova, ali Janković nakon toga nije uspio osigurati parlamentarnu većinu, pa je vladu formirao Janša s još nekoliko manjih stranaka desnog centra.
XS
SM
MD
LG