Dostupni linkovi

Pakistan: Talibani prijete još jednoj djevojčici


Talibani nastavljaju s prijetnjama maloljetnim aktivisticama za prava djevojaka i žena u Pakistanu. Nova meta je 16-godišnja Hina Khan.

Samo dva tjedna nakon što su vatrenim oružjem teško ranili Malalu Yousafzai, talibani su na ogradu kuće 16-godišnje Hine u Islamabadu, stavili su crvenu oznaku X. Hinina je obitelj uklonila boju s ograde, ali sljedećeg se jutra ponovno pojavila. Njena majka je primila telefonski poziv u kojem je upozorena kako je njena kći sljedeća meta talibana.

Baš kao i Malala, Hina je aktivistica za prava žena, posebno za njihovo obrazovanje. Do 2006. godine je živjela u dolini Swat koja je bila pod kontrolom talibana, ali je obitelj bila su prisiljena preseliti se u Islamabad nakon što su javno kritizirali ponašanje militanata.

“Otišli smo iz doline Swat jer talibani nisu dozvoljavali obrazovanje djevojčica, ali čini mi se da ni ovdje neću moći u školu nakon ovih prijetnji, rekla je Hina, koja je prvi put privukla pažnju talibana 2008. godine kada je održala konferenciju za novinare nakon što su talibani bombardirali škole i pokrenuli kampanju protiv obrazovanja žena.
XS
SM
MD
LG