Dostupni linkovi

Dačić: Srbija gubi Kosovo bez promijene pregovaračkog stava


Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić gostujući sinoć na RTS-u je rekao da će Srbija izgubiti Kosovo ukoliko ne promijeni svoju pregovaračku poziciju. On je isključio rat kao opciju za „povratak“ Kosova.

"Mi možemo da govorimo - Kosovo je srce Srbije, po Ustavu Kosovo je dio Srbije, ali ono više neće biti dio Srbije, ako mi ne shvatamo da moramo da zaustavimo propadanje pozicije Srbije u pregovaračkom procesu oko Kosova, kao što moramo da zaustavimo pad ekonomije", rekao je Dačić.

Dačić kaže da je sastanak sa Hašimom Tačijem promijenio poziciju države jer je Srbija postala dio pregovaračkog procesa, jer izolirana neće imati podršku prijatelja kao što je Rusija.

Kako je naveo, "posljedica" njegovog susreta sa kosovskim premijerom Hašiom Tačijem je i to da je Beograd poslije dugog niza mjeseci dobio i pozitivne komentare.

"Nije problem što Albanci ne žele živjeti sa Srbima, problem je što su proglasili nezavisnost bez dogovora sa državom Srbijom i što je dio međunarodne zajednice to prihvatio. Postoje povijesne krize koje se vremenom rješavaju, ali će se kosovska, ako čekamo, riješiti vremenom na našu štetu", rekao je Dačić i ponovio stav da Srbija ne može prihvatiti nezavisnost Kosova.
XS
SM
MD
LG