Dostupni linkovi

Ministarstvo prosvete o studentskim protestima u Beogradu


Državni sekretar Ministarstva prosvete Radivoje Mitrović izrazio je uverenje da će se naći rešenje za zahteve studenata koji protestuju na FLU u Beogradu.

Mitrović je gostujući na TV Pink istakao da zbog nedostatka sredstava u budžetu Ministarstvo nije u mogućnosti da omogući svima koji su to zaslužili da se školuju o trošku države, ali da se i sa ograničenim sredstvima mogu naći rešenja za studije na FLU, gde su veliki troškovi školovanja.

On je rekao da su obavljeni razgovori u kojima su učestvovali rukovodstvo fakulteta, dekan i prodekani, predstavnici ministarstva i studenata, da je ovakve pojedinačne probleme potrebno rešavati sistemski i da očekuje da sutra vlada usvoji strategiju razvoja obrazovanja.

Strategija ukazuje da postojeći model finansiranja obrazovanja nije dobar i da ga je potrebno menjati i unapređivati i usaglašavati sa praksom evropskih i drugih zemalja, kaže Mitrović.

On je poručio studentima da imaju strpljenja i da kvote za osnovne i master studije donosi vlada, a ne ministarstvo.

"Vlada mora da dobije predlog od uprave fakulteta preko univerziteta umetnosti, a ministarstvo taj predlog obradi i prosledi na vladi", objasnio je Mitrović.

Prema njegovim rečima, jedan broj fakulteta ima probleme i sa nedostatkom sredstava za podmirivanje troškova za grejanje i da je taj problem u fazi rešavanja, a da bi najbolje bilo sistemsko rešenje za šta je potrebna nova uredba o finansiranju.

Studenti beogradskog FLU već devet dana protestuju, tražeći lakše uslove za upis, a pojedini provode noći u fakultetskoj zgradi. Studenti traže da svi akademci koji imaju 60 ESP bodova pređu na budžet, da oni koji imaju 56 ESP bodova i preneta dva teorijska ispita, budu oslobođeni plaćanja školarine i da svi koji su završili osnovne studije i imaju potreban broj bodova, upišu master o trošku države.
XS
SM
MD
LG