Dostupni linkovi

SDA: Lagumdžijini ustupci da bi spriječio smjenu


SDA je opoziciona stranka na nivou BiH nakon smjene njenih članova iz Vijeća ministara BiH, saopšteno je iz ove stranke.

U saopštenju se pojašnjava da su jučerašnje glasanje na sjednici Doma naroda parlamenta BiH i današnje izmjene dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, pokazali svu neprincipijelnost politike stranaka koje se konstantno pozivaju na legitimitet u zaštiti etničkih interesa, u čemu prednjači HDZ BiH.

"HDZ u Vladi Federacije BiH ne participira zato što ga je SDP izbacio iz vlasti. Sada HDZ svoje ciljeve pokušava ostvariti na štetu bošnjačkog naroda, jer se prema SDA ponio kao SDP prema dva HDZ-a nakon opštih izbora 2010. godine, iako su hrvatske stranke već dva mandata ostale bez hrvatskog člana Predsjedništva BiH zato što je SDP kandidovao i izabrao svog predstavnika na tu poziciju", pojašnjavaju iz SDA.

Prema mišljenju SDA, cijena odustajanja SNSD-a i SDS-a od smjene predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije sa mjesta ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH i podrška lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića SDP-u, prema još nepotvrđenim informacijama, definisana je 21 tačkom Lagumdžijinih ustupaka.

U SDA tvrde da je Lagumdžija pristao na preuzimanje obaveze za isplatu 25.000 penzija iz Federalnog penzijskog fonda za penzionere u Republici Srpskoj, uspostavljanje hrvatskog entiteta u FBiH sa Mostarom kao hrvatskim glavnim gradom, reorganizaciju Suda i Tužilaštva BiH i izmjenu sadašnjeg i uspostavljanje entitetskih organizacija SIPA-e, OSA-e, Uprave za indirektno oporezivanje, Granične policije i drugo.

SDA tvrdi da je Lagumdžija pristao i na ukidanje Elektroprenosa BiH, prebacivanje nadležnosti za javne nabavke sa BiH na entitete, gradnju hidroelektrana na Drini bez saglasnosti BiH, obespravljenje Bošnjaka i Hrvata u područjima gdje nisu apsolutna većina u procesu konstituisanja federalnog doma naroda (provođenje odluke "Sejdić i Finci"), ukidanje Oružanih snaga BiH i demilitarizaciju BiH i još 12 sličnih ustupaka.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović i zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović smijenjeni su juče na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.
XS
SM
MD
LG