Dostupni linkovi

Otvoren Međunarodni festival animiranog filma "Banjaluka 2012"


U Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci večeras je svečano otvoren peti Međunarodni festival animiranog filma "Banjaluka 2012", u čijem fokusu će ove godine biti francuska animacija.

Direktor festivala Goran Dujaković rekao je novinarima da ovogodišnji festival ima veoma bogat program sa 287 filmova iz više od 30 država svijeta.

Dujaković je istakao da je specijalni gost ovogodišnjeg festivala estonski animator Prit Parn, jedan od najznačanijih animatora današnjice.

On je dodao da će se u okviru autorskih retrospektiva publici predstaviti i švajcarski animator Žorž Švicgebel, poznat po vrlo kompleksnoj tehnici animacije.

Dujaković je zaključio da ovaj festival na neki način baštini tradiciju majskog festivala koji je održan 1971. godine u Banjaluci, prvi koji je tada uopšte održan na prostoru bivše Jugoslavije.

Međunarodni festival animiranog filma organizovala je Asocijacija za vizuelne umjetnosti "Feniks art", uz finansijsku podršku Administrativne službe grada Banjaluka i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Festival će trajati do 28. oktobra, a osim u Banjaluci, biće održan i u Gradišci, Mrkonjić Gradu, Sarajevu, Trebinju, Bijeljini i Tuzli.

U okviru festivala biće predstavljen i izbor animiranih filmova sa poznatog festivala kratkometražnog filma "Klermon Feran".
XS
SM
MD
LG