Dostupni linkovi

Rusija: Oštrije kazne za otkrivanje državne tajne


Državna duma Rusije usvojila je nacrt zakona koji pooštrava kaznu za otkrivanje državne tajne.

Tim nacrtom se uvodi i krivičnu odgovornost za nezakonito dobijanje informacija koje predstavljaju državnu tajnu.

Prema usvojenom nacrtu zakona, Krivičini zakonik dobija član koji predviđa kazne od 200.000 do 500.000 rubalja (od 5.000 do 12.500 evra) ili lišavanje slobode do četiri godine za lica koja se proglase krivim da su bez primene nasilja dobila informacije koje predstavljaju državnu tajnu.

Ukoliko je primenjeno nasilje ili postoje druge otežavajuće okolnosti, krivcima je zaprećena kazna zatvora od tri do osam godina.

Izmenama zakona krug lica koja se mogu pozvati na odgovornost zbog otkrivanja državne tajne se širi, pa tako kazna preti ne samo licima koja su saznala tajne podatke tokom rada, nego i onima koji su ih saznali u procesu obrazovanja.

Usvojenim dokumentom se, takođe, širi pojam državne izdaje - za špijunažu se može proglasiti predaja podataka ne samo stranoj državi, već i međunarodnim organizacijama.

Tokom diskusije o nacrtu zakona u Dumi, zamenik direktora Federalne službe bezbednosti Jurij Gorbunov je naglasio značaj ove novine, jer, kako je objasnio, upravo se međunarodne organizacije često koriste kao paravan za obaveštajni rad ili se samostalno bave takvim aktivnostima.

Lider opozicione Pravedne Rusije Sergej Mironov kritikovao je nacrt zakona, ocenjujući da nedovoljno precizne formulacije koje sadrži mogu da se iskoriste za pritisak na one koji misle drukčije i za ometanje rada novinara, mada je priznao da je potrebno strožije zakonodavstvo u ovoj oblasti.
XS
SM
MD
LG