Dostupni linkovi

Umro najstariji poznati preživeli logora u Aušvicu


Najstariji poznati preživeli iz koncentracionog logora u Aušvicu, Poljak Antoni Dobrovolski, umro je u 109. godini, saopštili su u ponedeljak zvaničnici u Varšavi.

Dobrovolski, učitelj po struci, umro je juče u gradu Dembno na severozapadu Poljske, prema Jaroslavu Mesfeltu, portparolu u državnom muzeju Aušvic-Birkenau.

Pošto su napali Poljsku 1. septembra 1939, što je označilo i početak Drugog svetskog rata, Nemci su zabranili školovanje posle četiri razreda osnovnog obrazovanja, u pokušaju da uguše poljsku kulturu i inteligenciju te zemlje. To je uticalo da Poljaci tajno nastave da obrazuju svoju decu, a oni koji bi bili uhvaćeni, bili su poslati u koncentracione logore ili zatvore. Među njima je bio i Dobrovolski, a Gestapo ga je uhapsio i poslao u Aušvic 1942.

Dobrovolski, rođen 8. oktobra 1904. u Volbužu, gradu u centralnom delu Poljske, kasnije je premešten u još dva koncentraciona logora, a na kraju rata, u proleće 1945. je oslobođen, prema informacijama muzeja Aušvic na jugu Poljske.

U koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau ubijeno je najmanje 1,1 milion ljudi. Većina žrtava bili su Jevreji, ali bilo je i mnogo Poljaka, Roma i pripadnika drugih naroda.
XS
SM
MD
LG