Dostupni linkovi

Mljekari u Hrvatskoj prestali isporučivati mlijeko prerađivačima


Mljekari su prestali dostavljati mlijeko prerađivačima jer je to, ističu predstavnici Saveza udruga proizvođača mlijeka i sedam županijskih poljoprivrednih udruga, jedini način da pozitivno posluju, javlja HRT.

Riječ je o 90 posto domaćega mlijeka za preradu jer su u akciju uključene sve udruge, osim dalmatinske udruge Mliko. Umjesto 2,10, proizvođači traže da otkupna cijena mlijeka bude 4,05 kn.

Glasnogovornik Saveza udruga proizvođača mlijeka Nedjeljko Babić izjavio je kako se nadaju da će druga i treća strana, i prerađivači i Ministarstvo poljoprivrede, prihvatiti njihove uvjete te da će naći rješenje kako ne bi bilo dulje obustave.

Antun Laslo, predsjednik Stožera za obranu cijene mlijeka, koji su mljekari osnovali na jučerašnjem sastanku, kazao je da će farmeri sutra mlijekom ponuditi svoje mještane i prijatelje. Grehota je baciti ono što si mukom stekao, a mi ga s mukom proizvodimo. Ako ne bude odziva, onda ćemo ga proliti po njivama, kazao je Laslo.

Na pitanje hoće li zbog manjka više od milijun litara mlijeka na dan ispaštati potrošači, od velikih je prerađivača mlijeka odgovorio samo Dukat. Smatramo da je skretanje pozornosti na aktualnu problematiku primarnog sektora nužno, no ističemo da će se zbog najavljene obustave isporuke mlijeka još više uvoziti jeftinije konzumno mlijeko i gotovi mliječni proizvodi, stoji u priopćenju.
XS
SM
MD
LG