Dostupni linkovi

Presuda naučnicima zbog potcenjivanja rizika od zemljotresa u Akvili


Očekuje se presuda u Italiji na suđenju sedmorici naučnika, optuženih za ubistvo iz nehata jer su potcenili rizik pre zemljotresa u Akvili 2009.

Taj zemljotres je izazvao pogibiju više od 300 ljudi.

Tužilaštvo je krajem septembra zatražilo po četiri godine zatvora za sedam članova Komisije za rizike koja se u Akvili sastala 31. marta 2009, šest dana pre zemljotresa.

Suđenje stručnjacima je jedinstven slučaj koji je zabrinuo naučne krugove.

Tužilac Fabio Picuti je u optužnici naučnu analizu Komisije za rizike ocenio kao "nepotpunu, nepodobnu, neadekvatnu i kažnjivu", a nalaze iz te analize kao "trivijalne, beskorisne, protivrečne i zbunjujuće".

Među sedam optuženih su velika imena nauke u Italiji - profesor Enco Boski (Enzo Bosći), do nedavno predsednik Instituta za geofiziku i
vulkanologiju (INGV) i profesor fizike na Univerzitetu u Đenovi, Klaudio Eva (Claudio Eva). Neki od njih su bili i u upravi službe civilne zaštite Italije.

Advokat Karlo Sika (Carlo Sica) koji predstavlja Vladu Italije koja je postavila Komisiju za rizike, zatražio je u sredu da sedam optuženih bude oslobođeno.

Tužilaštvo optužuje sedam eksperata da su dali previše ohrabrujuće informacije stanovništvu, te se ono nije zaštitilo.

Tokom sastanka 31. marta, Komisija je trebalo da proceni seriju zemljotresa koje su pogodile L'Akvilu nekoliko meseci pre velikog
zemljotresa i da lokalnim vlastima da smernice šta da čine jer su samo one ovlašćene za bilo kakvu akciju.

U tom smislu, vladin advokat je istakao da izveštaj o sastanku od 31. marta "nije objavljen jer je prerađen i potpisan posle 6. aprila".

Komisija je posle tog sastanka rekla da nije bilo moguće predvideti mogućnost jačeg zemljotresa, ali je preporučila veće poštovanje
mera prevencije, posebno u građevinarstvu.
XS
SM
MD
LG