Dostupni linkovi

Dinkić: Vlada formira novi JAT


Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da Vlada Srbije planira da formira novu avio-kompaniju očišćenu od dugova i obnovi flotu aktiviranjem starog ugovora sa "Erbasom".

"U planu je formiranje nove avio-kompanije, koja bi bila bez dugova, ali planiramo i da obnovimo stari aranžman sa 'Erbasom' za lizing 12 novih aviona, za šta bi ta nova kompanija dobila državne garancije od 140 miliona dolara", rekao je Dinkić za "Blic".

On je naveo da se tokom nedavnog boravka srpske delegacije u Abu Dabiju došlo na ideju da se avio-kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata "Etihad" uključi u ceo ovaj projekat tako što bi "Etihad" preuzeo na sebe države garancije od 140 miliona dolara, a zauzvrat bi postao suvlasnik Jata.

"Ovaj predlog je još u fazi ideje, međutim, odluka da se pravi novi "Jat" i obnovi flota je definitivna odluka vlade", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, razlog zbog koga bi "Etihad" bio zainteresovan za ovakav aranžman je što je ova država voljna da investira u srpsku poljoprivredu ne bi li sebi obezbedila prehrambenu sigurnost, ali su joj za to potrebni adekvatni logistički centri - luka na Dunavu i kargo terminal na beogradskom aerodromu za transport svežeg voća i povrća.

Dinkić je kazao da će kompanija "Al dahra" najverovatnije preuzeti luku Novi Sad koja bi postala logistički centar za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, kako u Emirate, tako i na evropska tržišta.
XS
SM
MD
LG