Dostupni linkovi

Obama i Romni u trećoj posljednjoj TV debati


Američki predsjednik Barak Obama (Barack Obama) i njegov republikanski izazivač Mit Romni (Mitt Romney) u ponedjeljak, 15 dana prije izbora, ulaze potpuno izjednačeni u anketama u svoju treću i posljednju TV-debatu, posvećenu vanjskoj politici.

U anketi TV mreže NBC i lista Wall Street Journal objavljenoj u nedjelju, Obama i Romni imaju po 47 posto glasova među vjerojatnim biračima, što označava povratak republikanskog kandidata nakon niza krivih koraka, uključujući objavu tajno snimljenog videa u kojem je rekao da je gotovo polovica birača ovisna o državnim davanjima.

Anketa Reuters/Ipsos u subotu je pokazala da Obama ima minimalnu prednost od 46 prema 45 posto glasova, dok je u petak ta prednost iznosila tri postotna boda.

Krajnje izjednačena utrka nosi nepredvidivost sve do posljednjeg, intenzivnog kruga kampanje i povećava važnost direktnog ogleda dvojice kandidata za Bijelu kuću u u Boca Ratonu, na Floridi.

Mit Romni u usponu od nadmoćnog nastupa protiv Obame u prvoj debati u Denveru 3. listopada. Obama je uzvratio sa solidnim nastupom dvije sedmice kasnije u Hempsteadu, u državi New York, ali mu to nije bilo dovoljno da vrati značajniju prednost u anketama.

U završnoj raspravi koju će moderirati Bob Šifer (Bob Schieffer) s CBS News-a, Obama i Romni ponudit će različite poglede na američku ulogu u svijetu, a glavne teme vjerojatno će biti Iran, Sirija, Libija, izraelsko-palestinski pregovori i odnos prema Kini, navode američki mediji.
XS
SM
MD
LG