Dostupni linkovi

Nikolić položio vence u Spomen parku Šumarice u Kragujevcu


Predsednik Tomislav Nikolić položio je venac u Spomen parku Šumarice u Kragujevcu, na obeležavanju Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Vence ispred spomenika "Peto tri" u Šumaricama, gde su nemački nacisti 21. oktobra 1941. streljali 2.792 civila položili su predstavnici Vlade Srbije i Narodne skupštine, predstavnici diplomatskog kora, među kojima su bili ambasadori Nemačke, Palestine, Slovačke i Belorusije, kao i poredstavnici gradova - pobratima Kargujevca i lokalne samouprave.

Predsednik Tomislav Nikolić je poručio da su ovakvi datumi opomena za sve.

"Mislim da je ovo dobra opomena za sve i mislim da je dobro što je ovde bio i njegova ekselencija ambasador Nemačke Hajnc Georg Vilhem i time pokazao veličinu svog naroda. Nikada narod ne stoji iza zlikovaca", kazao je Nikolić novinarima.

Današnji dan se ove godine prvi put obeležava i kao državni praznik Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Manifestciji u Šumaricama prisustvovali su potpredesdnik Skupštine Srbije Konstantin Arsenović, ministar prosvete Žarko Obradović, ministarka energetike Zorana Mihajlović, ministar kulture Bratislav Petković, državni sekretar u ministarsvu omladine i sporta Nenad Borovčanin i generalni sekretar Ministrastva sppoljnih poslova Zoran Marković.

Prisustvovali su i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, kao i predstavnici diplomatskog kora iz Nemačke, Palestine, Slovačke, Belorusija, Rusije, Bosne i Hercegovine, Italije i Crne Gore. Počast nastradalima odale su i delegacije gradova pobratima i prijatelja Kragujevca.
XS
SM
MD
LG