Dostupni linkovi

Brahimi ponovio apel za prekid vatre u Siriji za vreme bajrama


Međunarodni posrednik za Siriju Lahdar Brahimi, sastao se u Damasku sa predsednikom Bašarom al Asadom, javila je sirijska državna televizija.

"Apelujem na sve da donesu unilateralnu odluku o obustavi neprijateljstava povodom praznika i da to primirje bude poštovano od danas ili od sutra"", rekao je Brahimi novinarima, misleći pri tom na četvorodnevni praznik Kurban bajram, prenosi AFP.

On je rekao da je poziv na prekid vatre njegova lična inicijativa a ne plan koji bi mogao dovesti do mira.

"Ovo je poziv svakom Sirijcu", dodao je Brahimi, navodeći da je kontaktirao lidere političke opozicije unutar i van Sirije kao i oružanih grupa u zemlji.

"Konstatovali smo da su oni veoma naklonjeni ideji o primirju", kazao je on.

Brahimi je razgovarao juče u Damasku sa šefom sirijske diplomatije Validom al-Mualemom, tražeći kratkotrajno primirje, dok su u toj zemlji nastavljeni sukobi i bombardovanje.

Brahimi je tražio prekid vatre u sukobima između snaga predsednika Bašara Asada i pobunjenika koji se bore za njegovo svrgavanje tokom trajanja muslimanskog praznika Kurban bajrama sledeće nedelje.

Sirija je do sada davala uzdržane odgovore na Brahimijev predlog o prekidu vatre, sugerišući da želi garancije da će ga i pobunjenici poštovati.

Aktivisti kažu da je u sukobima u Siriji, koji su izbili pre 19 meseci kada je počela pobuna protiv Asadovog režima, poginulo najmanje 30.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG