Dostupni linkovi

Srbija: Radnici fabrike "Sunce" ostali i bez posla i bez otpremnina


Radnici somborske fabrike ulja Sunce, koji su nedavno dobili rešenja o otkazu početkom meseca su ostali bez posla, ali i bez otpremnina. Njih trinaestoro je naime dobilo ponudu poslodavca da novi radni odnos zasnuju u ''Vitalu'' u Vrbasu.

Iako vlasnici fabrike Sunce, kompanija "Invej", čiji je vlasnik Predrag Ranković Peconi, kažu da bi za te radnike bio organizovan prevoz do Vrbasa, radnici tvrde da to nije tačno i da im čak ne bi bili plaćeni ni putni troškovi, javlja B92.

Bivši radnici Fabrike ulja "Sunce" tvrde da su ostali i bez posla i bez otpremnina. Nakon što su proglašeni tehnološkim viškom zbog zatvaranja pogona u kojem su radili, od poslodavca, Kompanije ‘Invej”, dobili su ponudu da novi radni odnos zasnuju ”Vitalu” u Vrbasu. Samo dvoje je to prihvatilo. Za ostale je, kako kažu, to bilo neprihvatljivo.

"Mi samo hoćemo da odemo uz otpremnine, kao normalni ljudi, a ovako i otkaz i nemamo pravo na biro. Posle 20 godina, ne mogu ni da uđem u svoju fabriku, bukvalno su nam sva vrata zatvorili, a ništa nam nisu dali. Za minimalac je trebalo da radimo u Vrbasu, satima da putujemo, i time su hteli da nas ucene", samo su neki od komentara ovih radnika.

Glavni problem je, prema rečima radnika - u kilometraži. Sa autobuske stanice u Somboru je trebalo da svakog jutra, odnosno noći, u četiri sata, kreću na posao u Vrbas, čime bi, kako kažu, probili zakonsku granicu od 50 kilometara putovanja na radno mesto.

Radnici kažu da su se obraćali nadležnim institucijama i inspekcijama, kao i da se boje da su njihovi otkazi samo uvod u potpuno gašenje firme dok u kompaniji Invej tvrde da ni njih nije zaobišla kriza i da je zatvaranje pogona bilo neminovno. Ipak, nezvanično se može saznati da neće biti novih otpuštanja, dok se traži rešenje za njih 11 koji su, kako kažu, ostali na ulici.
XS
SM
MD
LG