Dostupni linkovi

SAD: Iran mora da ispuni svoje obaveze


Portparol američkog Nacionalnog saveta za bezbednost Tomi Vitor izjavio je danas da će SAD učiniti sve što je neophodno kako bi sprečio Iran da proizvede nuklearno oružje i da Teheran mora da ispuni svoje međunarodne obaveze.

"Na Iranu je da to učini, a u suprotnom će se suočiti sa ozbiljnim sankcijama i sve većim pritiskom", rekao je Vitor i dodao da se nastavljaju napori kako bi bio postignut nastavak pregovora Irana sa grupom 5+1, koji čini pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska) i Nemačka.

Vitor je negirao navode objavljene u današnjem izdanju američkog dnevnika Njujork tajms da su se SAD i Iran dogovorili o nastavklu pregovora i da je Teheran tražio da se razgovori nastave posle 6. novembra, za kada su zakazani izbori za predsednika SAD.

"Nije istina da je postignut dogovor SAD i Irana o pregovorima posle izbora", rekao je on i dodao da će SAD nastaviti da sarađuje sa grupom 5+1, kako bi se pronašlo diplomatsko rešenje za iransko pitanje.

Debata dva kandidata na predsedničkim izborima, Baraka Obame i Mita Romnija zakazana za ponedeljak, biće posvećena spoljnoj politici, a očekuje se da će jedna od tema biti iranski nuklearni program.
XS
SM
MD
LG