Dostupni linkovi

Stanković: Situacija u stočarstvu u Srbiji alarmantna


Savetnik predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu Vojislav Stanković kazao je da je situacija u srpskom stočarstvu "alarmantna" i postoji opravdana bojazan da bi nakon završetka snižavanja zaštite za uvoz iz EU srpska stočarska proizvodnja mogla biti desetkovana.

"Postoji sasvim opravdana bojaznost da će uvoz u značajnoj meri još više pogoditi stočarsku i proizvodnju mesa i mleka i da će u visokom stepenu smaniti domaću proizvodnju, da ne kažem desetkovati", rekao je Stanković.

On je podsetio da 2014. ističe etapna faza snižavaja uvozne zaštite i da će tada zbog niske konkurentnosti srpska stočarska proizvodnja, posebno proizvodnja mleka biti ugožena od visokorazvijenih zemalja koje imaju i do 10 puta veću produktivnost.

"Država je sada na potezu i mora radikalno da poveća subvencije", rekao je savetnik predsednika PKS za poljoprivredu i istakao da država kora da se odredi za model i politiku finasiranja poljoprivrede.

Stanković je rekao da je u PKS još pre dve godine uradjen materijal u kojem se insistira da agrarne mere budu selektivne zbog ograničenih sredstava i da prevashodno obuhvate porizovde sa većom dodatom vrednošću, medju kojima je proizvodnja mesa i mleka, voćarstvo i povrtarstvo.

"Agrarni budžet moze da gasi požare kao što je i bilo ove godine, ali trajno se mora rešiti pitanje finansiranja poljoprivredne proizvodnje", rekao je on.

Naveo je da stočarstvo u ukupnoj poljoprivrednoj prozvodnji u Srbiji učestvuje sa 31 odsto, a da je normalno da učestvuje sa 50 i 60 odsto.

On je naveo da Srbija ima preferencijanu kvotu za izvoz junećeg mesa na tržište EU, od 8.700 tona, a da je prošle godine izvezeno svega 780 tona.

Jedan od problema Srbije je i mala potrošnja mesa, kazao je on i precizirao da se u u Srbiji godišnje po stanovniku potroši 4,3 kilograma junećeg mesa, dok stanovnici EU potroše oko 15 kilograma.
XS
SM
MD
LG