Dostupni linkovi

Španija: Lokalni izbori u Galiciji i Baskiji


U španskim regionima Galiciji i Baskiji održavaju se lokalni izbori koji će biti ključni test rastućih separatističkih tenzija u zemlji.

Izbori će biti i test za premijera Marijana Rahoja u borbi protiv ekonomske krize.

Narodna partija premijera Rahoja vodi, sudeći prema anketama, u njegovoj rodnoj Galiciji, gde uživa apsolutnu većinu, mada bi recesija i vladine mere štednje mogle da izazovu iznenađenje, navodi agencija AFP.

U Baskiji su separatističke snage u prednosti na prvim lokalnim izborima od kada se separatistička baskijska grupa ETA "odrekla oružja i bombi u borbi za stvaranje svoje države" u oktobru prošle godine.

Rezultati anketa pokazuju da bi na prvom mestu mogla da bude Baskijska nacionalna partija (PNV), koja se zalaže za veću autonomiju regiona, a na drugom levičarska separatistička koalicija Euskal Erija Bildu.

Premijer Rahoj suočava se sa rastućim separatizmom i u severoistočnom regionu Kataloniji.

U Kataloniji će 25. novembra biti održani lokalni izbori, a predsednik te pokrajine Artur Mas obećao je da će, ako ponovo pobedi njegova partija, sazvati referendum o samoopredeljenju.

Rahoj je, reagujući na ideju o referendumu u Kataloniji i mogućoj pobedi separatističkog fronta u Baskiji, upozorio da je najveća greška koju bi Španci mogli da učine jeste da ekonomskoj krizi dodaju političku i institucionalnu krizu.
XS
SM
MD
LG