Dostupni linkovi

Jeremić: Palestinci će najverovatnije dobiti bolji status u UN


Napori Palestinaca da dobiju bolji status u Ujedinjenim nacijama najverovatnije će uroditi plodom, izjavio je predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić i apelovao na SAD da na to ne reaguju smanjivanjem finansijske pomoći svetskoj organizaciji.

U intervjuu Rojtersu, bivši srpski ministar spoljnih poslova kazao je i da je jedan od njegovih ciljeva da unapredi koordinaciju UN i grupe 20 ključnih razvijenih i zemalja u razvoju.

Nakon što prošle godine nije uspeo da dobije punopravno članstvo u UN zbog protivljenja SAD, palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je prošlog meseca da će od Generalne skupštine zatražiti da Palestincima umesto aktuelnog statusa posmatrača dodeli status "države koja nije članica", kakav ima Vatikan. Palestinska
teritorija trenutno se smatra entitetom.

Jeremić je rekao Rojtersu da je Abas trenutno u konsultacijama sa članicama UN i da se očekuje da se zasedanje posvećeno palestinskom pitanju održi već idućeg meseca, posle predsedničkih izbora u SAD 6. novembra.

"Većina očekuje da će to biti u drugoj polovini novembra", kazao je Jeremić.

"Ako odluče da to urade posle konsultacija, što je predsednik Abas najavio u govoru u septembru, većina očekuje da će to proći", dodao je predsedavajući Generalne skupštine UN.

SAD i Izrael upozorili su Palestince da ne traže novi status, uz ocenu da će to ugroziti mirovni proces na Bliskom istoku i imati finansijske posledice po Palestinsku upravu.
XS
SM
MD
LG