Dostupni linkovi

Izrael zaplijenio brod sa humanitarnom pomoći za Palestince


Izraelska mornarica zaplijenila je međunarodni propalestinski brod u Sredozemnom moru, jer je pokušao da prekrši blokadu Pojasa Gaze, rekla je vojni portparol.

Ona je rekla da niko nije povrijeđen kada su se marinci popeli na brod "SV Estela" i preusmjerili ga ka južnoj izraelskoj luci Ašdod, nakon što je ignorisao naredbu da se vrati sa pravca ka palestinskoj enklavi.

Na brodu, koji je plovio pod finskom zastavom, bilo je 30 aktivista iz Evrope, Kanade i Izraela, te humanitarni tovar kao što je cement, dječije knjige, javio je Rojters.

Brod je islovio iz Napulja 7. oktobra.

Izrael drži Gazu pod jakom pomorskom blokadom, pozivajući se na potrebu suzbijanja krijumčarenja oružja Hamasu i drugim palestinskim militantim organizacijama. Izrael i susjedni Egipat takođe su ograničili saobraćaj ka teritoriji Gaze.

Palestinci kažu da je blokada kolektivna kazna za 1,6 miliona stanovnika Gaze, a njihove pristalice u inostranstvu više puta su probali da probiju blokadu morskim putem. Izrael je većinu tih pokušaja osujetio, a u incidentu u maju 2010. godine izraelski marinci su ubili devet turskih aktivista u sukobima na brodu koji su presreli.

Istragom UN utvrđeno je da je blokada Gaze legalna, ali da je mornarica upotrijebila prekomjernu silu.
XS
SM
MD
LG