Dostupni linkovi

Međunarodna konferencija u Beogradu: Saradnjom do pomirenja na Balkanu


Regionalna saradnja i dijalog od suštinskog su značaja za pomirenje i razvoj Balkana, poručeno je danas na otvaranju osme Međunarodne konferencije o pomirenju, toleranciji i ljudskoj bezbjednosti u Skupštini grada Beograda.

Predsjednik Instituta za Dunavski region i centralnu Evropu Erhard Busek ukazao je na otvaranju skupa da je Balkan trenutno stabilan region, ali da je u njemu i dalje prisutan nacionalizam.

"U krizi ima mnogo strahovanja od budućnosti, a uz to ide tendencija ljudi da se zaštite", objasnio je Busek i poručio da su rješenje za taj problem na Balkanu "prosvjetljenje u politici" i saradnja sa susjedima.

Problemi koji su i dalje prisutni na Balkanu koče razvoj i prijetnja su za mir i stabilnost u regionu, kazao je predsjednik akademskog saveta Evropskog centra za mir i razvoj Tahikiro Togo.

"Postojeće tenzije između balkanskih zemalja i entiteta unutar država moguće je prevazići intenziviranjem međudržavnih i regionalnih skupova i saradnje. Učešće svih zemalja Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija neophodno je za mir i stabilnost u Evropi", poručio je Togo.

Konferenciju je organizovao Evropski centar za mir i razvoj (ECPD) Univerziteta za mir UN.
XS
SM
MD
LG