Dostupni linkovi

Bugarska će paralelno graditi gasovode 'Južni tok' i 'Nabuko'


Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da će njegova zemlja skoro paralelno da gradi gasovode "Južni tok" i "Nabuko".

Borisov je naglasio da će zajedno sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 9. novembra označiti početak izgradnje "Južnog toka", a da će izgradnja "Nabuka" kroz Bugarsku početi oko 10. januara.

Početak izgradnje "Južnog toka" trebalo bi da bude ozvaničen u mjestu Provadija, gdje bi trasa gasovoda, koji prolazi ispod Crnog mora, trebalo da uđe na bugarsku teritoriju.

"Oba projekta će se graditi skoro istovremeno, otvoriće se radna mjesta i garantovati diversifikacija isporuke gasa", naglasio je bugarski premijer.

Vrijednost "Južnog toka" dužine 3.600 kilometara, koji predviđa transportovanje do 63 milijarde metara kubnih ruskog gasa u centralnu i južnu Evropu, procijenjena je na 15,5 milijardi evra. Ruski "Gasprom" je već osnovao zajednička preduzeća sa kompanijama u Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Grčkoj, koje će upravljati kopnenom dionicom "Južnog toka", a prve isporuke gasa očekuju se krajem 2015. godine.

Izgradnjom gasovoda "Nabuko" u dužini od 3.900 kilometara, koji predviđa transport gasa iz Turkmenistana i Azerbejdžana do država EU, bile bi povezane zemlje centralne Azije, Turske, Bugarske, Rumunije, Mađarske i Austrije. Procjenjuje se da će njegova izgradnja koštati oko 12 milijardi dolara, a kada bude završen 2015. godine biće omogućen transport 31 milijarde metara kubnih centralnoazijskog gasa u EU.
XS
SM
MD
LG