Dostupni linkovi

Dačić: Sljedeći sastanak u novembru


Premijer Srbije Ivica Dačić je posle susreta sa Tačijem najavio da će u novembru biti održan sledeći sastanak do kada će Srbija spremiti svoju platformu za dijalog.

On je za RTS rekao da je tema bio "dogovor o dijalogu".

Cilj razgovora u Briselu bio je da se vidi da li postoji želja za dijalogom, rekao premijer Ivica Dačić i dodao da Srbija ne mijenja svoju poziciju i da razgovore smatra statusno neutralnim.

"Smatram da je vreme za istorijski dogovor, a spremni smo i za razgovore o konačnom statusu, kaže Dačić.

"Rekao sam mu (Tačiju) da Kosovo koliko je njegovo, toliko je i moje, jer ja sam rođen na Kosovu," kaže Dačić i dodaje da je najvažnija stvar da će razgovori biti vođeni u novembru, do kada će Srbija spremiti svoju platformu.

Premijer Srbije je izjavio za da je na današnjim sastancima sa Eštonovom bilo reči o pitanju raseljenih na Kosovu, povratku srpske imovine, zaštiti kulturne baštine, zločinima i trgovini organima.

On je rekao da je na sastanku prenio da Srbija misli da nije najbolja interpretacija o teritorijalnom integritetu u izveštaju Evropske komisije i da bi bila veoma loše da takva odredba ostane.

"Najvažnije da smo pokazali da želimo da se na miran način reše ovi problemi," rekao je premijer Srbije i napomenuo da je "ovo bio dogovor oko dijaloga, a dijalog bi tebalo da obuhvati teme kao što su energetika, postignuti sporazumi, telekom, pa i politička pitanja."

Premijer Srbije je napomenuo i "da se sastao sa čovjekom koji je u izvještaju Savjeta Evrope osumnjičen za trgovinu organima Srbija na Kosovu, ali da kao premijer mora da učestvuje u dijalogu".
XS
SM
MD
LG