Dostupni linkovi

Dogovorena regionalna saradnja komiteta za vanjske poslove parlamenata


Na inicijalnom sastanku predsjednika komisija za vanjske poslove parlamenata BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, koji je održan u Zagrebu, usaglašeni su principi buduće saradnje i formulisani principi Inicijative koja će biti razmatrana na sjednicama parlamentarnih komisija i parlamenata.

Inicijativom se predviđa direktno uključivanje parlamenata ove četiri zemlje u rješavanju pitanja od interesa za građane na principima ravnopravnosti, uvažavanja teritorijalnog integriteta, evropskih vrijednosti i saradnje u oblasti EU integracija, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Ukoliko Inicijativa dobije potrebnu podršku predviđeni su i konkretniji oblici saradnje u borbi protiv kriminala i korupcije, jačanja parlamentarne diplomatije, saradnje u oblasti ekonomije i energetike, te obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Na sastanku u Zagrebu učestvovao je predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH Mirza Kušljugić.

Na narednom susretu, čije je održavanje planirano u Sarajevu, predviđeno je šire učešće članova parlamentarnih komisija za vanjske poslove.
XS
SM
MD
LG